Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
surfplatta till barn
1
Jan,2021

Att tänka på vid köp av surfplatta till barn

En surfplatta kan vara ett fantastiskt hjälpmedel för ditt barn. Med hjälp av pedagogiska applikationer må det vara ett verktyg som kan hjälpa ditt barn att lära sig läsa och räkna. Men hur sätter man egentligen rimliga gränser för såväl skärmtid som konsumtion av innehåll?

Barn och dess internetvanor

I takt med att surfplattor och andra digitala enheter blivit allt mer lättillgängliga, har också barns internetanvändande ökat. För de flesta barn som växer upp idag är surfplattan en naturlig del av vardagen och internet är dess lekplats. Många anser att internet är en plats som är lika viktig som den fysiska världen.

 

De flesta föräldrar blir också förvånade över hur snabbt ens barn kan lära sig att använda en surfplatta på egen hand. Det tar inte lång tid innan de börjar förstå hur man trycker, scrollar, zoomar och laddar ner appar.

 

Med tanke på alla de underhållande spelen och filmerna som finns tillgängliga i barnens händer, är det inte konstigt att surfplattan snabbt blir en god vän. Någon som kan hålla en sysselsatt i otaliga timmar.

 

Att användandet av surfplattor och internet sjunker allt lägre ner i åldrarna blir också påtagligt när man kollar på statistiken. En undersökning som gjorts av Statens medieråd visar b.la. att debutåldern för internetanvändning under 2005 var nio år. För fyra år sedan hade den siffran sjunkit till ynkliga tre år.

 

Risker med internetanvändandet  

Misstro oss inte, användandet av surfplattor och internet är huvudsakligen positivt, men det innebär också en hel del risker. Den digitala världen är stor och precis som den fysiska innehåller den både bra och dåliga (webb)platser.

 

Den kanske största risken med att barn använder internet på egen hand är således att de kan komma över någon av dessa olämpliga webbplatser. Platser som bland mycket annat kan innehålla eller förespråka användande av porr, vapen, spel eller narkotika.

 

Att besöka dessa platser och bruka dess innehåll kan få förödande konsekvenser. Exakt vilka de blir kan självklart variera, men en skrämmande utveckling som observerats under de senaste åren är att allt fler unga blir spelberoende. Både av datorspel men också av spel om pengar.

 

En undersökning som Folkhälsomyndigheten nyligen lät göra påvisade b.la. att en procent av barn i åldrarna 16–17 år har spelrelaterade problem. Ytterligare två och en halv procent befinner sig däremot i riskzonen och löper en stor risk att snart utveckla skadliga spelvanor.

 

Få koll på ditt barns skärmtid utan bråk 

Som förälder har du därför ett viktigt ansvar att intressera dig för vad ditt barn gör på sin surfplatta. Det är också viktigt att man lär sig sätta lämpliga gränser. Dels när det kommer till hur länge surfplattan får användas, men också vad gäller vilken typ av innehåll som är lämpligt att bruka.

 

Att sätta gränser för sitt barns användande av surfplattan har däremot visat sig vara svårt. Oftast leder det hela till bråk och sura miner. Samtidigt upplever många föräldrar att det är svårt att ta reda på vad ens barn egentligen håller på med på internet.

 

För att ge dig en bättre översikt av ditt barns internetanvändande, begränsa dess skärmtid samt ges möjligheten att blockera olämpliga webbplatser, har vi tagit fram en applikation som heter Guardy.

 

Guardy är en app som du enkelt kan ladda ner på ditt barns surfplatta, mobil eller dator. Därefter skaffar du själv föräldraversionen av appen där du får tillgång till en kontrollpanel. Via kontrollpanelen kan du därefter:
– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn

– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske

Blockera webbsidor med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

– Se vart ditt barn är på en karta

– Bland mycket mer…

 

Att använda vår applikation har många fördelar, men framförallt ger den dig som förälder en ökad kontroll av ditt barns skärmtid. Utan bråk eller sura miner. Just nu har du därför chans att prova Guardy gratis i 7 dagar, därefter betalar du endast 49kr/månad!