Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
Spärra olämpliga sidor på en iPhone
18
Jan,2022

Spärra olämpliga sidor på iPhone

Idag äger allt fler barn och ungdomar smarta telefoner som iPhones. Något som skapar fantastiska kommunikationsmöjligheter. Det gör det däremot också möjligt för dem att komma åt hemsidor med olämpligt innehåll. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att spärra olämpliga sidor på ditt barns iPhone.  

Så många barn använder smartphones 

Enligt en (inte jättefärsk) undersökning framgår det att åtta av tio barn har tillgång till en smartphone. Undersökningen, som är gjorde av TNS-Sifo, är daterad till mars 2014. Därav finns det anledning att tro att siffran idag är ännu högre.

Denna teori får även stöd ifrån Internetstiftelsen i Sveriges undersökning ”Svenskarna och Internet 2018”. Enligt statistik använde så mycket som var fjärde spädbarn internet under det gångna året, vartefter användandet ökat successivt. Vid unga tonåren är användandet hundraprocentigt samtidigt som majoriteten internetsurfar från en smartphone.

Barn och ungdomars konsumtion

Djupdyker man ytterligare i statistiken kan man konstatera att det är sociala medier som upptar mycket av deras tid. Mer exakt används Facebook, Instagram och Snapchat dagligen av majoriteten. Ännu mer intressant är att 97% av alla flickor på högstadiet använder Snapchat dagligen. Mer statistik ungas användande av sociala medier hittar du i vår artikel ”Så gör du för att blockera sociala medier”.

Självfallet spenderas inte enbart tiden på sociala medier. Det finns också många andra applikationer som används samtidigt som vanligt internetsurfande via en webbläsare är populärt. Det är också detta som skapar huvudvärk för många föräldrar. De flesta vet helt enkelt inte vad deras barn gör på nätet och många är också oroliga (en del medvetna) att deras konsumerar olämpligt innehåll.

Risker med konsumtion av olämpligt innehåll

Att komma över hemsidor med olämpligt innehåll är väldigt enkelt. Det enda som krävs är några knapptryck. Till dessa räknar vi bland annat sidor som innehåll porr, vapen, narkotika och spel om pengar.

Konsumtion av sådant innehåll kan få allvarliga konsekvenser. En otäck utveckling som uppmärksammats de senaste åren är att allt fler ungdomar blir beroende av spel om pengar. Att många beställer droger från nätet är ytterligare en. Pornografin kan leda till att barn anammar aggressioner, sexistiska uttryck och ett allmänt nedvärderande beteende gentemot andra.

Så gör du för att spärra olämpliga sidor på en iPhone

Om ditt barn äger en iPhone och du vill ha möjlighet att blockera hemsidor med olämpligt innehåll på denna, kan du med fördel använda dig av vår applikation Guardy. En app som är framställd för att ge föräldrar en bättre översikt av sina barns internetanvändande samt möjligheter att blockera olämpliga webbplatser.

Ladda snabbt och smidigt ner vår applikation till ditt barns mobil, surfplatta och/eller dator. Skaffa sedan föräldraversionen av appen på din egen telefon där du får tillgång till en kraftfull kontrollpanel. En panel som bland annat ger dig möjligheten att:

– Blockera webbplatser med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn

– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske

– Se vart ditt barn är på en karta

Just nu har du dessutom möjligheten att testa Guardy kostnadsfritt i 7 dagar, därefter betalar du endast 49 kr/månad.