Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
sms-tumme
21
Sep,2021

Så undviker du sms-tumme

Den nya tekniken har medfört nya besvär. Många flitiga mobilanvändare, ofta unga, kan uppleva smärta och obehag i sina hårt jobbande tummar. I den här artikeln tänkte vi berätta mer om teknikåkomman sms-tumme.

Sms-tummen är ett allvarligt besvär

Våra digitala hjälpmedel bidrar verkligen till att förenkla vardagen. Men att drömma sig bort i den digitala världen har dock sina för- och nackdelar. Bland annat har det visat sig att våra tummar kan få allvarliga besvär av detta.

Tummen har en central roll för att handens greppfunktion ska fungera optimalt. Ett flitigt, repetitivt och intensivt användande av mobiltelefonen kan leda till obehagliga och långvariga problem. Sambandet mellan ett intensivt mobilanvändande och en ömmande tumme har namngett besvären som ”sms-tumme”.

Det är framförallt unga som drabbas, eftersom de är den grupp som använder mobiltelefonen mest. Besvären kan yttra sig i form av värk, ömmande, stelhet, trötthet och pirr i tummen eller tumroten. Orsaken beror på en överbelastning i tummens små muskler, vilket kan leda till en inflammationssmärta som följd.

När en led eller muskel utsätts för en fel- eller överbelastning som dessutom är enformig börjar kroppen till slut att säga ifrån genom att signalera smärta. Framförallt är det just de repetitiva och intensiva rörelsemönstren som skapar problemen. En första lösning är självklart att avlasta och minska på tummens aktivitet, eller med andra ord att lägga bort telefonen.

I svåra fall kan tummen svullna upp vilket gör att den blir svår att röra. Går problemen inte över av sig själv eller efter en värktablett kan du vara i behov av läkarvård. Vissa allvarliga tillstånd kan vara i behov av antiinflammatoriska mediciner, rehabiliteringsträning, injektioner av kortison eller även kirurgi. Det är därmed väldigt viktigt att ta besvären på allvar, vilket många barn och unga kan ha svårt med. Som förälder måste man därför vara uppmärksam och det är okej att tjata.

Så undviker du att slita ut kroppen

Vår tids förslitningsskador är klart kopplade till tekniken. De mest utsatta och drabbade områdena är nacke, armar, handleder, händer och fingrar. Som förälder är enkelt att tro att det framförallt är personer med kontorsjobb som drabbas. Detta är dock ett vanligt missförstånd och problemen växer kraftigt bland barn och unga.

Att sitta still under långa perioder framför datorn, mobiltelefonen eller plattan är helt enkelt skadligt för kroppen. Som förälder gäller det att vara medveten om hur användandet med tiden kan innebära stora problem för barnet.

Det är självklart inte bara mobiltelefonen som kan innebära smärta och problem. Nedan beskriver vi därför några typiska varningstecken som det gäller att vara uppmärksam på för att undvika förslitningsskador vid mycket användande av datorer, plattor och mobiltelefoner:

      • Sms-tumme – Smärta, trötthet eller obehag i muskler och leder runt tummen. Motverka genom att avlasta tummen, använd båda händerna och låt handen vila.
      • Musarm – Smärta, stelhet eller obehag i handen, armen eller axeln. Undvik genom att arbeta ergonomiskt och rör på dig emellanåt.
    • Paddnacke – Huvudvärk, smärta i nacke och rygg samt felaktig hållning i de utsattaområdena. Undvik genom att röra på nacke och rygg i olika ställningar. Dra bak axlarna och stretcha regelbundet.

    Få koll på användandet med Guardy

    Om du som förälder upplever att det är svårt att hålla koll på hur ofta och hur länge som ditt barn använder mobiltelefonen, plattan eller datorn kan du med fördel använda dig av vår applikation Guardy som du med enkelhet laddar ner på ditt barns surfplatta, mobil eller dator. Därefter loggar du själv in på webben där du ges tillgång till en kontrollpanel. Via kontrollpanelen kan du därefter:

    – Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn

    – Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske

    – Blockera webbsidor med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

    – Se vad ditt barn är på en karta

    – Bland mycket mer…

    Att använda vår applikation har många fördelar, men framförallt ger den dig som förälder en ökad kontroll av ditt barns skärmtid. Utan bråk eller sura miner. Just nu har du därför chans att prova Guardy gratis i 7 dagar, därefter betalar du endast 49kr/månad!