Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
Skärmtid för barn
15
Jan,2020

Vad är lagom skärmtid för barn?

Idag är datorer, surfplattor och mobiltelefoner en naturlig del av barns vardag. I takt med att användandet blir allt mer frekvent blir däremot många föräldrar oroliga över sina barns skärmtid. Men hur mycket skärmtid är egentligen för mycket? Och hur kan man som förälder reglera skärmtiden på bästa sätt? I denna artikel ger vi dig svaret!

Skärmtid – en omdiskuterad fråga

Begreppet skärmtid syftar på den tid som vi spenderar framför olika typer av skärmar såsom datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Just skärmtid för barn har under de senaste åren varit en omdiskuterad fråga som lett till hätska debatter i media.

 

På den ena sidan har vi de som menar att skärmtiden för barn bör vara nästintill obefintlig, medan andra menar att den inte alls bör begränsas. Svaret ligger troligtvis någonstans mitt emellan.

 

De rekommendationer som finns går, som nämnts ovan, isär. Vissa anser att ett fåtal timmar i veckan utgör en lämplig skärmtid för barn. Andra anser att det är helt okej att de spenderar ett par timmar om dagen framför datorn, surfplattan eller telefonen. Vad som utgör en lagom skärmtid för just ditt barn är således upp till dig som förälder att avgöra, men det finns en del riktlinjer som du kan använda dig av.

 

En viktig faktor att överväga är såklart hur ditt barn spenderar tiden framför skärmen. Går majoriteten av tiden åt till att kolla på film och spela spel? Eller används den åt att göra läxor, läsa en bok eller något annat undervisande?

 

Hur länge ditt barn får spendera framför skärmen i sträck är också något att fundera över. Även till hur sent på kvällen de digitala enheterna får användas bör tänkas igenom.

 

Risker med användandet

Överlag är barns användande av datorer, surfplattor och mobiltelefoner positivt. För de flesta är dessa nämligen pedagogiska verktyg som hjälper dem att lära sig alfabetet, räkna eller läsa. De möjliggör dessutom kommunikation med vänner!

 

Med det sagt så finns det däremot vissa risker med att låta användandet gå överstyr. Bland annat kan för mycket skärmtid leda till trötta ögon och stillasittande, vilket är en hälsorisk i sig. Dessutom finns det en chans att de kommer över olämpliga appar eller webbplatser innehållandes porr, vapen, spel om pengar eller narkotika.

 

3 sätt att reglera ditt barns skärmtid

För att begränsa ditt barns skärmtid och se till att den används på bästa sätt, kan du med fördel använda dig av följande tips:

 

Föregå med gott exempel

Barn ser upp till och vill vara som sina föräldrar. Ifall du själv spenderar mycket tid framför skärmen när ditt barn är i närheten, är chansen stor att dem vill göra detsamma. Försök därför att föregå med gott exempel genom att inte använda dator, surfplatta eller telefon mer än nödvändigt.

 

Sätt upp riktlinjer tillsammans

Att ha en öppen dialog och tillsammans med ditt barn sätta upp riktlinjer är också hjälpsamt för att reglera skärmtiden. Fråga vad tiden används till och vad som kan begränsas? Finns det tider eller platser i hemmet där skärmtiden bör begränsas helt och hållet? Och hur mycket tid är det egentligen rimligt att spendera framför skärmen per dag?

 

Prata igenom allt detta och sätt tillsammans upp lämpliga regler. På så sätt vet båda två vad som gäller.

 

Ta kontroll över skärmtiden

Märker du att de uppsatta reglerna inte efterföljs? I så fall kan det vara en bra idé att ta kontroll över ditt barns skärmtid, vilket du enkelt kan göra med vår applikation Guardy.

 

Guardy – föräldrarnas bästa vän 

För att ge dig som förälder en bättre översikt av ditt barns internetanvändande, samt möjligheten att begränsa skärmtiden, har vi tagit fram en applikation som heter Guardy.

 

Guardy är en app som du enkelt kan ladda ner på ditt barns surfplatta, mobil eller dator. Därefter skaffar du själv föräldraversionen av appen där du får tillgång till en kontrollpanel. Via kontrollpanelen kan du därefter:

 

– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn

– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske

– Blockera webbsidor med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

– Blockera inkommande samtal från olämpliga telefonnummer

– Se och blockera SMS från olämpliga telefonnummer

– Se vart ditt barn är på en karta

– Bland mycket mer…

 

Just nu har du därför chans att prova Guardy gratis i 7 dagar, därefter betalar du endast 49kr/månad!