Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
Må bra vid datorn
25
Jan,2020

5 tips för att må bra vid datorn

Att må bra vid datorn kan betyda olika saker för olika människor. En del syftar på den ergonomiska aspekten – att sitta rätt – medan andra syftar på säkerhetsaspekten. Det vill säga hur man kan använda sin dator, internetanslutning och tillhörande programvara på ett sunt sätt. I denna artikel tänkte vi fokusera på det sistnämnda. 

Svenskarnas digitala vanor 

I Sverige är det allt fler som använder digitala enheter och internet. Något som också sker i allt större utsträckning. Även om de flesta har lämnat sin dator och övergått till mer bärbara enheter som smartphones och surfplattor.

 

Detta syntes inte minst svenska internetstiftelsens (IIS) senaste undersökning ”Svenskarna och internet”.  I vilken statistiken talade sitt tydliga språk – allt fler använder idag internet samtidigt som användandet smyger sig allt lägre ner i åldrarna.

 

Bland många andra intressanta fakta framkom det bland annat att internetanvändandet bland de tillfrågade tonåringarna var hundraprocentigt, att var fjärde spädbarn använde internet, samt att över hälften av de som passerat två år brukade nätet dagligen.

 

Den ökade användningen har gjort skärmtid till en omdiskuterad fråga. Inte minst när det gäller skärmtid för barn. På ena sidan finns de som vill eliminera användandet helt och hållet, medan det på andra finns de som anser att det räcker med att begränsa internet för barn.

 

På MYMobileSecurity är vi redo att hålla med den andra sidan. Frågan om skärmtid är mer nyanserad och bör också innefatta vad man gör framför skärmen!

 

Tips för ett sunt och säkert internetanvändande 

För att må bra vid datorn och andra digitala enheter gäller det att använda dem på rätt sätt. Något som är sant för såväl barn som vuxna. Nedan delar vi därför med oss av våra bästa tips för ett sunt och säkert internetanvändande:

 

1. Besök endast trovärdiga sidor – På internet finns det miljarder och åter miljarder webbplatser. Många är bra men många är också dåliga. Exempel på mindre bra sajter är de som innehåller pornografi, narkotika och vapen. 

För att undvika sidor som dessa bör du endast besöka webbplatser som är välkända och trovärdiga. Prata också med dina barn om vilka sajter som är okej att besöka och vilka som inte är det.

 

2. Öppna inga misstänksamma länkar – Det är inte ovanligt att länkar innehåller virus eller liknande otrevligheter. För att undvika detta bör du tänka en extra gång innan du öppnar en länk på nätet. Var också försiktig med länkar som du fått skickade till dig via e-post. Öppna endast om de kommer från en trovärdig avsändare.

 

3. Använd pedagogiska program och appar – Att måla upp internet som en dålig plats är inte svårt, men faktum är att det öppnar upp för många nya möjligheter. Inte minst för barn.

 

Genom att använda pedagogiska applikationer som exempelvis lär ditt barn att läsa, räkna eller skriva blir användandet positivt med stort p. Vad man gör framför datorn, telefonen eller surfplattan är viktigare än under hur lång tid man spenderar framför den!

 

4. Prata med dina barn – Det ökande internetanvändandet bland unga har gjort många föräldrar oroliga över sina barns vanor. Man tycker att de spenderar alldeles för mycket tid framför telefonen eller surfplattan, samtidigt som man inte riktigt vet vad de gör på nätet.

 

Att man pratar med sina barn om internetanvändandet och om säkerheten på nätet är därför av största vikt. Utan någon dialog om vad som händer online blir det svårt att vägleda dem och värna om dess integritet.

 

5. Sätt upp gemensamma regler – Genom att kommunicera med dina barn och tillsammans med dem sätta upp gemensamma regler för internetanvändandet blir det enklare för båda att förhålla sig till någonting.

Kom tillsammans överens om vilka regler som är lämpliga (vad gäller såväl tid som användningsområden), hur ni ska säkerställa att reglerna följs, samt vilka konsekvenserna blir av att bryta dem.

 

Begränsa användandet  

Upplever du att det inte fungerar att föra en dialog med barnen om säkerhet på nätet, kan du med fördel använda vår applikation Guardy. En app som ger dig bättre översikt av barnens internetanvändande, samtidigt som du har möjlighet att blockera webbplatser som du anser vara olämpliga.

 

Ladda enkelt ner appen på dina barns dator, mobil eller surfplatta. Logga sedan in på vår lättanvända kontrollpanel där du har möjlighet att:

 

– Tidsbegränsa användandet

– Bestämma vilka appar som kan användas och när detta kan ske

– Blockera webbsidor med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

– Blockera inkommande samtal från olämpliga telefonnummer

– Se och blockera SMS från olämpliga telefonnummer

– Se vad ditt barn gör på Facebook

 

Just nu kan du prova Guardy gratis i 7 dagar!