Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
Ipad i förskolan
29
Jan,2021

Ipad i förskolan – för- och nackdelar

Ipaden tillsammans med smartphones och datorer, har under de senaste åren varit omdiskuterade i skoldebatten. Medan vissa anser att enheter som dessa bör förbjudas i skolan, menar andra att de är hjälpsamma verktyg som främjar lärandet. I denna artikel tänkte vi ge vår syn på användandet av Ipads i förskolan.

Digitaliseringens framfart 

Den digitala utvecklingen har medfört att allt fler svenskar idag äger och brukar enheter som t.ex. Ipads. Något som är sant för såväl barn som vuxna. Detta syns också i flertalet undersökningar, däribland ”Svenska och internet”, vilket är en årlig studie som ges ut av IIS.

 

Årets upplaga av studien visade bland många andra intressanta fakta att internetanvändandet bland de tillfrågade tonåringarna var hundraprocentigt. Det framkom också att var fjärde spädbarn användare internet och att över hälften av barn över två år surfar på nätet. Dagligen.

 

Denna utveckling har också anammats av vissa skolor, där barnen får använda sig av Ipads som en del av undervisningen. Men vilka för- och nackdelar finns det egentligen med detta?

 

Fördelar med Ipad i förskolan

Användandet av digitala enheter som Ipads är övervägande positivt. Om de används på rätt sätt kan de vara pedagogiska verktyg som främjar barns lärande. Nedan listar vi tre av de största fördelarna med Ipads i skolan:

 

1. De är enkla att förstå – I och med att allt fler barn redan använder dessa enheter hemma, förstår de sig på dem. De kan bemästra Ipaden helt på egen hand. De vet hur man letar efter information och hur man laddar ner applikationer.

 

För de som inte använt en Ipad tidigare, är de enkla att förstå och lära sig att använda. Det finns inga krav på varken förkunskap eller läskunnighet. Det finns heller inga krångliga inloggningar eller startprocesser.

 

2. De ger tillgång till mycket information – En Ipad tillsammans med internetuppkoppling ger barnen tillgång till mer information än någonsin tidigare. Med endast ett få knapptryck kan de få fakta om allt mellan himmel och jord.

 

Utöver detta finns det också många pedagogiska appar som hjälper barn att lära sig läsa, räkna eller skriva.

 

3. De möjliggör mobilt lärande – Dessa enheter är både smidiga och lätta att bära med sig. Något som gör att de möjliggör mobilt lärande på en helt ny nivå. Ta exempelvis med dem till studiebesöket och låt barnen dokumentera upplevelsen genom att filma, fota, skriva och spela in ljud.

 

Nackdelar med Ipad i förskolan 

Trots att Ipadanvändandet i skolan är övervägande positivt, medför de också en del nackdelar. Nedan listar vi tre av de största nackdelarna med Ipads i skolan:

 

1. Risk att viktiga filer går förlorade – I jämförelse med penna och papper är Ipads väldigt ömtåliga. Speciellt i barns händer. Något som medför en ökad risk för att de ska gå sönder. Sparar barnen viktiga filer lokalt på surfplattan och den går sönder, finns det alltså en chans att viktiga filer och skolarbeten går förlorade.

 

2. Barnen tar del av felaktiga fakta – Tyvärr finns det inte bara matnyttig information på internet. Det finns också en mängd felaktiga fakta och källor som medvetet vill sprida desinformation. Saker som dessa kan vara negativt för barn eftersom de får en felaktig bild av verkligheten.

 

3. Barnen distraheras av andra appar – På samma sätt som det finns en hel uppsjö av pedagogiska applikationer som hjälper barns lärande, finns det också en mängd olika spel. Spel som ibland lockar mer än lärandet. Något som riskerar att skapa ett distraktionsmoment.

 

Ta kontroll över användandet

Vi på MYMobile Security är själva föräldrar. Vi är därför medvetna om både de positiva och negativa aspekterna av Ipadanvändandet. För att minimera de negativa avseendena, har vi därför utvecklat en applikation som vi valt att kalla Guardy.

 

En app som ger dig bättre översikt av barnens Ipadanvändande, samt möjligheten att tidsbegränsa användandet, spärra vissa sidor på internet och blockera olämpliga appar. Vår app installeras enkelt på respektive surfplatta. Därefter ges du tillgång till en kontrollpanel där du har möjlighet att b.la.:

 

– Tidsbegränsa användandet

 

– Bestämma vilka appar som kan användas och när detta kan ske

 

– Blockera webbsidor med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

 

Just nu kan du prova Guardy gratis i 7 dagar!