Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
Internetsäkerhet
15
Jan,2021

Internetsäkerhet – skydda dina barn på nätet

Internet är en fantastisk plats. Det är en plats där dina barn kan utöka sina kunskaper och kommunicera med sina vänner. Precis som om de vore på lekplatsen. Likt den fysiska världen finns det dock saker som du bör skydda dina barn ifrån på internet. Men hur gör man egentligen detta på bästa sätt?

Barn och dess internetvanor

Digitaliseringen har lett till att allt fler svenskar idag äger en smartphone, surfplatta eller dator. Med anledning av detta har också användandet av dessa digitala enheter ökat markant. Både bland barn och vuxna.

 

För de barn som växer upp idag, som inte har varit med om en tid utan smartphones eller surfplattor, är dessa digitala enheter och internet en naturlig del av vardagen. De lär sig tidigt att använda dem och enligt IIS senaste studie – Svenskarna och internet – använder var fjärde spädbarn internet. Ju längre upp i åldrarna man inspekterar, desto mer ökar också användandet.

 

Som nämnts tidigare är internet en fantastisk plats som öppnar upp många nya möjligheter. Inte minst för barn. Med hjälp av pedagogiska applikationer kan de snabbt och enkelt lära sig räkna, läsa och skriva. De kan också kommunicera med sina vänner via sociala medier, vilket många föredrar att göra.

 

Risker med internetanvändandet

Trots att användandet av internet är övervägande positivt för barn, finns det också många risker med det. På nätet finns det nämligen tusentals olämpliga webbplatser som de kan komma åt via ett fåtal knapptryck. Det kan handla om webbplatser med opassande innehåll såsom porr, vapen, spel och narkotika.

 

Att barn besöker dessa platser och brukar den typ av innehåll kan få förödande konsekvenser. En otäck utveckling som uppmärksammats de senaste åren är att allt fler ungdomar blir beroende av spel om pengar. Att många beställer droger från nätet är ytterligare en. Men hur förebygger man egentligen dessa risker?

 

Prata med unga om säkerhet på nätet

Det ökande internetanvändandet bland unga har gjort många föräldrar oroliga över sina barns vanor. Man tycker att de spenderar alldeles för mycket tid framför telefonen eller surfplattan, samtidigt som man inte riktigt vet vad de gör på nätet.

 

Med anledning av detta är det viktigt att man pratar med sina barn om säkerhet på nätet. Utan någon dialog om vad som händer online blir det svårt att vägleda dem och värna om dess integritet.

 

Blockera olämpliga webbsidor

Om du däremot upplever att det inte fungerar att föra en dialog med barnen om säkerhet på nätet, kan du med fördel använda vår applikation . En app som ger dig bättre översikt av barnens internetanvändande, samtidigt som du har möjlighet att blockera webbplatser som du anser vara olämpliga.  

 

Ladda enkelt ner Guardy på dina barns surfplatta, mobil eller dator. Logga därefter in på vår kontrollpanel där du har möjlighet att bland annat:

 

– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn

– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske

– Blockera webbsidor med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

– Blockera inkommande samtal från olämpliga telefonnummer

– Se och blockera SMS från olämpliga telefonnummer

– Se vart ditt barn är på en karta

 

Just nu har du därför chans att Testa Guardy gratis i 7 dagar, därefter betalar du endast 49kr/månad!