Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
huvudvärk datorskärm
4
Dec,2020

Så undviker du huvudvärk vid skärmen

Att sitta länge och mycket framför en datorskärm kan orsaka kraftig huvudvärk. Detta blir ett allt vanligare problem även bland barn och unga och därför tänkte vi tipsa om hur du undviker det.

Orsaker till huvudvärk vid skärmen

Spänningshuvudvärk är den vanligaste förekommande typen av huvudvärk hos barn och unga. Många beskriver värken som ett tryck ovanpå huvudet eller som ett band runt hela hjässan. I vissa fall kan smärtan bli kronisk och även påverka eller störa barnens skolarbete. Nedan listar vi tre orsaker som kan leda till huvudvärk när du sitter vid datorn.

Torra och irriterade ögon – Datorskärmens ljus gör så att man blinkar mindre och ögat behöver blinka för att inte bli torrt.

• Digital åksjuka – Om du tittar på något som rör sig väldigt fort på din datorskärm kan du bli yr, illamående få huvudvärk eller faktiskt känna dig åksjuk. Detta är ett väldigt vanligt, om än något okänt, fenomen.

• Muskelspänning – När du sitter framför en datorskärm är det viktigt att tänka på hur du gör det för att undvika kroniska smärtor. Det är vanligt att man helt ovetandes sitter och spänner sig i nacke, skuldror, axlar och armar. Det är först när huvudvärken eller smärtan uppmärksammar en som man blir medveten – och då är det ju för sent.

Begränsa användandet

Vi har tidigare gett 5 tips för att må bra vid datorn där vi kunde konstatera att ökad skärmtid är en omdiskuterad fråga. För att må bra vid datorn och andra digitala enheter måste vi använda dem på rätt sätt, vilket gäller både barn och vuxna.

I de allra flesta fallen kan man enkelt undvika huvudvärk vid datorskärmen genom att begränsa tiden man sitter där. Som förälder är det viktigt att föregå med gott exempel, men också visa förståelse för den digitala vardagen.

Berätta därför för dina barn hur kroppen kan påverkas negativt om man sitter för länge vid datorn. Försök därefter att enas genom en dialog om hur länge det är lämpligt att sitta vid datorn innan man bör ta en paus. I detta fallet behöver pausen inte innebära att man måste vara från dator en längre period eller avsluta för dagen – 5 minuter kan räcka för att sedan kunna fortsätta.

Upplever du att barnet inte tar pauser men fortsätter att klaga på huvudvärk kan du med fördel använda dig av vår applikation Guardy. En app som ger dig bättre översikt av barnens datoranvändande, samtidigt som du har möjlighet att anpassa eller tidsbegränsa användandet.

Ladda enkelt ner appen på dina barns dator, mobil eller surfplatta. Logga sedan in på föräldraappen där du har möjlighet att:

– Tidsbegränsa användandet
– Bestämma vilka appar som kan användas och när detta kan ske
– Blockera webbsidor med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika
– Se vad ditt barn är på en karta

Just nu kan du prova Guardy gratis i 7 dagar!