Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
hur mycket tid spenderar vi pa sociala medier
7
Jun,2021

Hur många timmar spenderar vi på sociala medier?

För många av oss blir sociala medier en allt mer självklar del av vardagen. Men vet du hur många timmar vi spenderar på sociala medier? Det och lite till tänkte vi berätta om i den här artikeln.

Så mycket tid spenderar vi på sociala medier

Vi har i tidigare artiklar diskuterat kring vad som är rekommenderad skärmtid för barn. Då kunde vi konstatera att åsikterna går isär gällande hur länge som är ”lagom länge”. Studier visar dock att vi spenderar allt mer tid på internet, vilket kan få en att fundera om skärmarna håller på att ta över våra liv?

Enligt studien Svenskarna och Internet, från 2018, är det tydligt att vi blir allt mer digitala för varje år. Exempelvis har hela 98% uppgett att de ha tillgång till internet i sina hem, enligt tillfrågade föräldrar använder var fjärde spädbarn internet och innan 10 års ålder har nästan alla barn en egen mobiltelefon. 80 procent av de tillfrågade använder dessutom internet i mobilen varje dag. En verklighet som såg annorlunda ut för bara några år sedan.

Studien visar alltså att det blir en hel del stirrande ner i skärmarna för de flesta av oss. Exakt hur mycket tid som läggs på just sociala medier är det svårt att säga. Däremot visar globala studier att vi i genomsnitt spenderar cirka 6 timmar om dagen på internet.

Vad innebär detta?

Den ökade användningen av sociala medier har förändrat hur vi umgås med varandra. Istället för att ses utanför hemmet väljer många att träffas och kommunicera via internet, där man alltid är online. Att alltid vara kontaktbar kan vara väldigt stressande, och det finns indikationer som visar på ett samband mellan ökade risker för psykisk ohälsa, framförallt hos barn och unga, och ett omfattande användande av mobiltelefoner.

Det kan vara svårt att hitta balansen på internet, speciellt för unga människor. Om du är orolig för att hur mycket tid ditt barn spenderar på telefonen eller sociala medier kan du med fördel använda appen Guardy.

Dra ner på skärmtiden med Guardy

Om dina barn har svårt att lägga ifrån sig telefonen kan du med fördel ta hjälp av vår applikation Guardy. En app som är utvecklad för att ge föräldrar en bättre översikt av sina barns internetanvändande, samt möjligheten att begränsa surfandet och blockera webbsidor med olämpligt innehåll.

Ladda helt enkelt ner Guardy på ditt barns mobil, surfplatta eller dator. Logga sedan in på vår kontrollpanel från vilken du kan

– Blockera webbplatser med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn

– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske

– Blockera inkommande samtal från olämpliga telefonnummer

– Se och blockera SMS från olämpliga telefonnummer

– Se vad ditt barn gör på Facebook

Just nu har du dessutom möjligheten att testa Guardy kostnadsfritt i 7 dagar, därefter betalar du endast 49 kr/månad.