Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
fyrkantiga ogon
7
Jul,2021

Fyrkantiga ögon – sant eller falskt?

Säger du att åt dina barn att de kommer få fyrkantiga ögon om de fortsätter titta på sina skärmar? Alla vet ju dock att det är en lögn. Däremot är det faktiskt helt sant att våra ögon påverkas av mycket skärmtittande. Läs mer om det i denna artikel.

Så påverkas ögonen av mycket skärmtid

Den seglivade myten om att man skulle få fyrkantiga ögon av att spendera tid framför skärmen är som sagt allt annat än sann. Istället är det vanligt att man idag diskuterar kring ämnet skärmtid. Då med fokus på hur barnen påverkas av att sitta framför sina mobiler, surfplattor, datorer och TV-apparater.
 
För till skillnad från myten om fyrkantiga ögon så är det faktiskt helt sant att våra ögon påverkas negativt av mycket skärmtittande. Framförallt är det barn och unga, vars ögon som ännu inte hunnit utvecklats färdigt, som är speciellt känsliga för långa stunder med skärmtittande.
 
Med andra ord är det alltså de långa stunderna som är det främsta problemet. Den statiska koncentrationen tvingar ögat till att fokusera på samma sak från nära håll, vilket är väldigt ansträngande för ett öga som inte är färdigutvecklat.
 
När ögat tvingas till att fokusera länge på nära håll kan det bli en muskelanspänning i ögat. Om tittandet pågår kontinuerligt under en längre tid kan man i vissa fall orsaka permanenta skador på ögat, exempelvis närsynthet. Detta kan då komplicera barnets läs- och inlärningsmöjligheter.
 
Om du eller ditt barn upplever väldigt trötta ögon kan det vara bra om en optiker undersöker synen.

Korta stunder är okej

Att sitta framför datorn, mobilen, plattan eller TVn ett tag varje dag är faktiskt helt okej då det framförallt är de långa stunderna som påverkar ögonen. Genom att ta regelbundna pauser och lyfta blicken från skärmen för att titta på en punkt längre bort så minskar man riskerna för att ögat ska få problem. Det statiska och långvariga tittandet är det man bör undvika.
 
Kanske tycker dina barn att det är svårt att komma ihåg att ta pauser i skärmtittandet. Då rekommenderar vi att du som förälder begränsar skärmtiden så att deras ögon får vila.

Begränsa skärmtiden med Guardy

Om du upplever att det är svårt att vägleda och skydda dina barn när de sitter framför skärmen, kan du med fördel ta hjälp av vår applikation Guardy. En app som är utvecklad för att ge föräldrar en bättre översikt av sina barns internetanvändande, samt möjligheten att begränsa surfandet och blockera webbsidor med olämpligt innehåll.
 
Ladda helt enkelt ner Guardy på ditt barns mobil, surfplatta eller dator. Logga sedan in på vår kontrollpanel från vilken du kan

– Blockera webbplatser med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn

– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske

– Se vart ditt barn är på en karta och ställa in säkra områden
 
Just nu har du dessutom möjligheten att testa Guardy kostnadsfritt i 7 dagar.