Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
För mycket skärmtid
7
May,2021

5 tecken på för mycket skärmtid

Hur mycket tid barn bör spendera framför digitala enheter har blivit en omdiskuterad fråga. Å ena sidan har vi föräldrar som anser att användandet bör vara obefintligt medan andra tycker att det räcker med att begränsa internet för barn. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av tecken som kan tyda på för mycket skärmtid.

Barn och deras internetanvändning 

Enligt en undersökning som härstammar från Kleiner Perkins och som publicerades år 2012, kollar vi på mobilen hela 150 gånger per dag. Bland unga ökar siffrorna till det dubbla. Parallellt med detta har även allt fler barn och ungdomar idag tillgång till smartphones, surfplattor och datorer.
En trend som även är tydlig i IIS undersökning ”Svenskarna och internet 2018”. Bland många andra intressanta fakta framgår det att vart fjärde spädbarn numera använder internet. Användandet ökar sedermera successivt för att vid unga tonåren vara hundraprocentigt.

 Hur mycket skärmtid är lagom?

Trots att barns användande av digitala enheter och internet har ökat markant, är det en naturlig del i vårt moderna samhälle. Även om det oroar många föräldrar och självfallet bör hållas till en lämplig nivå. Men hur mycket skärmtid är egentligen lagom?
Hur mycket tid ens barn bör spenderar vid digitala enheter och på internet är upp till var och en att bestämma. Som förälder har man däremot en viktig roll att vägleda både när det kommer till innehåll och mängden skärmtid.
För att kunna avgöra vad som är lämpligt behöver du därför sätta dig in i och förstå vad ditt barn gör när hen använder sin mobil, surfplatta eller dator. Används den exempelvis som en källa för lärande kan en längre skärmtid vara befogad. Om tiden å andra sidan läggs på sociala medier eller annat som inte är ”av nytta” kanske en begränsad skärmtid kan vara passande. Även barnets ålder bör tas i beaktning.

Signaler som tyder på för mycket skärmtid 

Trots att du själv bör avgöra vilken tid som är lämplig att spendera framför skärmen, bör du vara uppmärksam på nedanstående tecken. Dessa kan nämligen tyda på att ditt barn spenderar för mycket tid på sin telefon, padda eller dator.
– Skärmarna används innan eller vid läggdags och leder till en tydligt försämrad sömn.
– Barnet har svårt att slita sig från skärmen även vid flertalet tillsägningar.
– När skärmarna stjäl tid från annan kreativ lek och socialt samspel.
– Skärm- och internetanvändandet leder till mer stillasittande än aktiva sysslor i vardagen.

– Barnet börjar uppvisa ett sämre humör när hen inte får använda sin smartphone, surfplatta eller dator.

Ta kontroll över användandet med Guardy

Om du upplever att ditt barn spenderar för mycket tid framför skärmen, kan du med fördel ta hjälp av vår applikation Guardy. En app som är utvecklad för att ge föräldrar en bättre översikt av sina barns internetanvändande, samt möjligheten att begränsa surfandet och blockera webbsidor med olämpligt innehåll.
Ladda helt enkelt ner Guardy på ditt barns mobil, surfplatta eller dator. Från din egen telefon kan du sedan:

– Blockera webbplatser med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika
– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn
– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske
– Blockera inkommande samtal från olämpliga telefonnummer
– Se och blockera SMS från olämpliga telefonnummer
– Se var ditt barn är på en karta
Just nu har du dessutom möjligheten att testa Guardy kostnadsfritt i 7 dagar, därefter betalar du endast 49 kr/månad.