Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
dator till barn
14
Dec,2021

Dator till barn – hur ska man tänka?

Många datortillverkare utformar idag specialanpassade datorer till barn. Det är en stor marknad med ständig växtvärk – något som inte är så konstigt med tanke på den digitala världens oändliga möjligheter. I den här artikeln berättar vi mer om  möjligheterna och riskerna som följer med att barnen använder sig av datorer.

Datorns användningsområden

Otroligt mycket har hänt med den digitala världen de senaste 20 åren. När internet och datorerna först utvecklades förutspåddes det att bara vara en förbipasserande trend – vem skulle använda det och till vad? Idag är det en lika självklar del i våra liv som att äta och sova.

Den digitala världen har tagit en sån självklar plats i våra hem att vi knappt klarar oss utan det. Med hjälp av våra datorer kan vi leta reda på recept, boka resor, handla, arbeta och studera. Det är en otrolig källa till både nöjen, kunskap och socialisering.

Idag växer barnen upp i en värld som är lika digital som den är verklig. Med facit i handen kan vi se att internet är här för att stanna. Det är faktiskt få saker som har förändrat vårat sätt att leva lika mycket som datorns oändliga användningsområden. Men som med mycket annat är det inte självklart att det som finns på datorn lämpar sig för vem som helst. Framförallt inte för barn och unga.

Är marknadens datorer barnanpassade?

På sätt och vis. När det kommer till datorns mjukvara och hårdvara så är de ofta väldigt anpassade för att vara lätta att förstå. Så lätta att små barn ska kunna använda dom på egen hand.

Vad gäller innehållet och vad barnen kan ta del av på datorerna så är det inte alltid barnanpassat. Mycket av det innehåll som finns tillgängligt för barnen kan vara direkt skadligt.

Den digitala världen innebär oändliga möjligheter för våra barn. Datorn öppnar väldigt många positiva dörrar, men innebär lika många risker. Som förälder behöver man därför vara ständigt närvarande för att se till så att barnen mår bra och är säkra. Det är lika självklart i det fysiska livet men även i det digitala. Vår app Guardy hjälper dig att vara en engagerad förälder

Dra ner på skärmtiden med Guardy

Om dina barn har svårt att lägga ifrån sig telefonen kan du med fördel ta hjälp av vår applikation Guardy. En app som är utvecklad för att ge föräldrar en bättre översikt av sina barns internetanvändande, samt möjligheten att begränsa surfandet och blockera webbsidor med olämpligt innehåll.

Ladda helt enkelt ner Guardy på ditt barns mobil, surfplatta eller dator. Logga sedan in på vår kontrollpanel från vilken du kan

– Blockera webbplatser med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika

– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn

– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske

– Se vart ditt barn är på en karta

Just nu har du möjlighet att prova Guardy kostnadsfritt i 7 dagar, därefter betalar du endast 49 kr/månad.