Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
dataspel
24
Nov,2021

Viktiga tankar om datorspel

Föräldrar till barn som spelar mycket känner ibland oro över att storspelandet ska gå över till ett problemspelande. För att kunna stödja sina barn i den digitala vardagen vill vi därför dela med oss om några viktiga tankar kring datorspel.

Datorspel och spelmissbruk

 
Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ett samband mellan dataspelande och spelmissbruk relaterat till ekonomiska problem. De hänvisar till flera studier som visar att barn som spelar datorspel dagligen löper dubbelt så hög risk jämfört med barn som spelar mer sällan att utveckla problem med spel om pengar.
 
Kopplingen mellan datorspel och spelmissbruk beror på engagemang. Många av de spel som finns tillgängliga för barn engagerar spelaren till olika saker. Exempelvis spännande upplevelser eller alternativa världar. Klarar man ett uppdrag belönas prestationen utifrån barnets insats, vilket leder till en tillfredsställande känsla.
 
Viljan att bli bättre och klara nya utmaningar motiverar därmed barnet till att spela vidare. Den tillfredsställande känslan kan utvecklas som ett beroende och följa med barnet under uppväxten. I många spel kan man dessutom köpa saker för riktiga pengar för att få bättre redskap eller låsa upp nya världar. Spelmissbruket utvecklas då från det fiktiva och digitala till verklighet.

Är mitt barn dataspelsberoende?

 
Som förälder är det viktigt att veta att dina barn inte är ensamma om att gärna spela datorspel timme ut och timme in. De allra flesta barnen spelar nämligen någon form av spel åtskilliga timmar om dagen. Av dem är det dessutom väldigt få som utvecklar ett problem eller ett beroende. Utgå därför inte från att många timmar framför datorn innebär direkta problem. För några av barnen kan det däremot vara svårt att balansera spelandet på en positiv nivå.
 
Om du misstänker att ditt barn är i riskzonen för att bli dataspelsberoende kan du fundera om flera av följande påståenden stämmer in på er situation:
 
• Barnet har svårt att kontrollera sitt spelande
• Prioriterar datorspel och slutar med andra intressen eller aktiviteter
• Struntar i skolan, familjen och slutar träffa vänner
• Spelandet fortsätter eller eskalerar trots negativa känslor och konsekvenser
 
Läs också: rekommenderad skärmtid för barn

Vad du som vuxen kan göra

 
Endast med en professionell bedömning kan man säkert säga om en person är dataspelsberoende. Arbeta därför förebyggande med ditt barn genom att
 
• Öka din kunskap om spelandet – Det viktigt att du som förälder pratar med ditt barn om spelandet. Försök förstå vad barnet får ut av det. Är det ett positivt och socialt intresse som ibland bara tar lite för mycket tid, eller är spelandet kopplat till negativa känslor?
 
• Lyssna, engagera dig och visa intresse – Genom att visa intresse och vara insatt om vad ditt barn faktiskt gör vid datorn är det lättare för er att prata om spelandet. Mest troligt blir barnet dessutom glad av att få visa sina kunskaper för dig.
 
• Enas om ett avtal. Följ upp och sök hjälp vid behov – Istället för att inrätta spelförbud och restriktioner ska ni komma överens om ett datorspels-avtal. På så sätt känner barnet större respekt och blir inte lika frustrerad. Ingen tycker om att ofrivilligt slitas från sin kontext. Skulle avtalet ändå inte fungera så finns det hjälp att få.

Ta kontroll över användandet med Guardy

 
Om du upplever att ditt barn spenderar för mycket tid framför skärmen, kan du med fördel ta hjälp av vår applikation Guardy. En app som är utvecklad för att ge föräldrar en bättre översikt av sina barns internetanvändande, samt möjligheten att begränsa surfandet och blockera webbsidor med olämpligt innehåll.
 
Ladda helt enkelt ner Guardy på ditt barns mobil, surfplatta eller dator. Logga sedan in på förädraappen från vilken du kan:
 
– Blockera webbplatser med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika
 
– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn
 
– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske
 
– Se vart ditt barn är på en karta
 
Just nu har du dessutom möjligheten att testa Guardy gratis i 7 dagar, därefter betalar du endast 49 kr/månad.