Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
Blockera webbsidor
25
Dec,2020

Så gör du för att blockera webbsidor

Den digitala världen som finns tillgänglig för våra barn i mobilen, surfplattan eller datorn är fantastisk på många sätt. Risken att de ska komma över olämpliga webbsidor är däremot stor. För att eliminera dessa risker tänkte vi därför berätta mer om hur du kan blockera webbsidor på samtliga enheter.

Barn och internet

Idag spenderar barn och unga allt mer tid på nätet. En plats som för många är lika viktigt som ”den riktiga världen”. På internet finner nämligen många en stor gemenskap och kan samtidigt kommunicera med sina vänner. Exakt som om de skulle träffas i parken eller på skolan.

 

På tal om skolan så tillgängliggör internet även informationsinsamlande som aldrig tidigare skådats. Det är en naturlig källa för barn att leta efter information idag, oavsett om de behöver den för att klara en skoluppgift eller bara är nyfiken på något. För de allra minsta barnen kan internet till och med varit ett verktyg som har lärt dem att räkna, läsa och skriva.

 

Som du märker är internet en del av barn och ungas vardag och det syns även tydligt i statistiken. Undersökningar som genomförts av Statens medieråd visar exempelvis att debutåldern för internetanvändning under 2005 var nio år. Under 2014 hade debutåldern sjunkit till ynka tre år.

 

Risker med internetanvändandet

Trots att internetanvändandet är övervägande positivt för barn och unga, finns det också en hel del risker. Den kanske största risken med att barn använder internet är att de kan komma över olämpliga webbsidor. Sidor som kan innehålla pornografiskt innehåll, vapen, spel eller narkotika bland mycket annat.

 

Konsekvenserna av att besöka och bruka webbsidor med sådant innehåll kan självklart variera från fall till fall, men bland mycket annat kan det leda till spelberoende. En undersökning från den svenska Folkhälsomyndigheten visar bland annat att en procent av barn i åldrarna 16–17 år har spelrelaterade problem. Samtidigt ligger ytterligare 2,5 procent i riskzonen och riskerar att snart få skadliga spelvanor.

 

Med anledning av detta är det viktigt att vi föräldrar skaffar oss kunskap om vad våra barn faktiskt gör på nätet. För de flesta mammor eller pappor är det en självklart att inte släppa ut sina barn hur som helst i den riktiga världen, så varför ska vi göra det i den digitala?

 

Spärra olämpliga sidor för dina barn

För att ge dig som förälder en bättre överblick av ditt barns internetanvändande, begränsa dess skärmtid samt kunna blockera olämpliga webbsidor, har vi utvecklat en applikation som heter Guardy.

 

Det enda du behöver göra är att ladda vår app på ditt barns mobil, surfplatta och dator. Därefter loggar du enkelt in på webben där du får tillgång till en kontrollpanel. En kontrollpanel som bland annat gör det möjligt att:

 

– Schemalägga användandet för att begränsa skärmtiden

– Blockera olämpliga webbsidor innehållandes porr, våld, vapen, spel eller narkotika på samtliga enheter

– Begränsa användandet av nedladdade appar och spel

– Se och blockera samtal från ej önskvärda telefonnummer

– Läsa och blockera SMS från icke lämpliga avsändare

– Se vad ditt barn gör på Facebook

– Följa barnets position på kartan

 

Som du märker är fördelarna med Guardy. Vi kan prata om dem hur mycket som helst, men det är först när du själv provat vår applikation som du vet om den fungerar för just dig. Därför har du just nu chansen att prova gratis i 7 dagar, utan att förbinda dig till någonting!