Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
Barn titta på TV
24
Feb,2022

Är det lämpligt för barn att titta på TV?

Huruvida små barn ska använda TV-apparater och/eller surfplattor är en omdiskuterad fråga. Inte minst eftersom det finns forskare på båda sidor. Det vill säga de som tycker att skärmtittandet är positivt och de som tycker att det bör avskaffas helt och hållet. I denna artikel tänkte vi därför titta närmare på denna komplexa frågeställning. 

Röster för och emot barns TV-tittande

Som tidigare nämnts finns det forskningar som stödjer bådas sidor. De som är för att barn bör titta på TV och de som är emot. Ja, det finns till och med dem som anser att det bör förbjudas helt och hållet.
Det sistnämnda tankesättet har bland annat fått stöd från en studie som publicerades i en brittisk medicinsk tidskrift under 2012. I studien uttrycker läkarna vid Royal College of Paediatrics och Child Health sin oro över barns besatthet av TV-apparater, datorer och datorspel.
Det finns även amerikanska barnläkare som rekommenderar att barn mellan två och fem års ålder inte bör spendera mer än en timme per dag framför skärmen. Barn under två år bör enligt dessa inte få någon skärmtid alls.
Å andra sidan har vi dem som är för barns TV-tittande. En av dem är den svenska kulturforskaren Margareta Rönnberg som i en artikel i Borås Tidning uttrycker sig på följande sätt; ”självklart ska även barn som är yngre än två år titta på tv”.

Hur mycket skärmtid är lagom? 

I denna heta debatt om barns skärmtid kan det vara svårt att få en uppfattning om hur mycket skärmtid som faktiskt är lagom för barn. Faktum är att det inte finns några enkla svar. Hur mycket tid ens barn bör spenderar vid digitala enheter och på internet är nämligen upp till var och en att bestämma. Som förälder har man däremot en viktig roll att vägleda både när det kommer till innehåll och mängden skärmtid.
För att kunna avgöra vad som är lämpligt behöver du därför sätta dig in i och förstå vad ditt barn gör när hen tittar på TV eller använder sin mobil, surfplatta eller dator. Används den exempelvis som en källa för lärande kan en längre skärmtid vara befogad. Om tiden å andra sidan läggs på sociala medier eller annat som inte är ”av nytta” kanske en begränsad skärmtid kan vara passande. Även barnets ålder bör tas i beaktning.
Om du är orolig för att användandet av digitala enheter har gått överstyr, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”5 tecken på för mycket skärmtid”.

Begränsa skärmtiden med Guardy 

Om du upplever att ditt barn spenderar för mycket tid framför skärmen, kan du med fördel ta hjälp av vår applikation Guardy. En app som är utvecklad för att ge föräldrar en bättre översikt av sina barns internetanvändande, samt möjligheten att begränsa surfandet och blockera webbsidor med olämpligt innehåll. Perfekt om ditt barn spenderar mer tid framför surfplattan än den traditionella TV-apparaten.
Ladda helt enkelt ner Guardy på ditt barns mobil, surfplatta eller dator. Logga sedan in på vår kontrollpanel från vilken du kan:
– Blockera webbplatser med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika
– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn
– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske
– Blockera inkommande samtal från olämpliga telefonnummer
– Se och blockera SMS från olämpliga telefonnummer
– Se vad ditt barn gör på Facebook

Just nu har du dessutom möjligheten att testa Guardy kostnadsfritt i 7 dagar, därefter betalar du endast 49 kr/månad.