Hamburger menu Guardy logo Guardy logo
barn och datorer
15
Feb,2020

Så kan du tänka kring barn och datorer

Våra datorer är verkligen supermaskiner! Bara fantasin kan sätta stopp för hur vi på bästa sätt kan nyttja dess kapacitet. Som förälder till fantasifulla barn kan det vara bra att reflektera kring just hur de använder sin fantasi vid en dator.

Låt barnen utvecklas vid datorn

Med hjälp av en dator kan vi utveckla fantastiska förmågor. Räkna, läsa och skriva är kanske det första vi tänker på, trots att det bara är en bråkdel av alla möjligheter. Vid datorn kan barnen lära sig att diskutera, lösa problem och samarbeta i grupp.
 
Låt datorn vara en samlingsplats med oändliga möjligheter till att träffa kompisar, grotta ner sig djupt i olika intressen eller ta reda på hur man bakar en riktigt god kaka. Man kan till och med använda datorn till att lära sig dansa, spela fiol eller cykla. Använder vi datorn på rätt sätt är den ett fantastiskt utvecklande hjälpmedel.

Lagom är bäst, även vid skärmen

Ingen mår bra av att vara för stillasittande. Speciellt inte ett barn som växer. Det är därför viktigt att skärmtiden varvas med andra aktiviteter där barnen får möjlighet att utveckla sin motorik eller öva på sina sociala egenskaper samtidigt som de kan träffa nya kompisar.
 
Men på samma sätt som det inte finns några regler för hur många timmar i veckan ett barn får spela fotboll finns det heller inga bestämmelser över hur lång skärmtid som är lämplig. Detta är upp till respektive föräldrar att avgöra själva. Vårat tips är istället att fokusera på vad barnen faktiskt gör vid skärmen. Om de sysslar med något som i meningen är utvecklande och lärande kan det vara motiverat med en längre skärmtid.
 
Film och spel kanske får höra till helgen och under veckan använder vi datorn till skolarbeten och läxor. Oavsett vilken skärmtid som passar er så är det viktigt att barnen får tid till vila. Fundera därför vilken tid på kvällen som datorn ska slås av och hjälp till att påminna varandra, om man gör något som är väldigt roligt kan det vara svårt att sluta.

Säkerhet kring barn och datorer

Idag är det viktigt att alla barn lär sig om datorer och den tekniska värld som de växer upp i. Detta innebär också att man som förälder måste förstå vilka möjligheter och risker denna värld öppnar.
 
Det kan vara nödvändigt att sätta upp regler om när det är okej att använda datorn och hur länge. Vi tycker dessutom att man som förälder måste diskutera med barnen om hur de får använda datorn. På så sätt blir risken mindre att de exponeras för skadligt innehåll. För om man som förälder är medveten om vad barnen faktiskt gör vid datorn är det lättare för alla kan känna sig trygga.
 
Om du som förälder ändå inte känner dig helt säker med vad ditt barn gör vid datorn kan du med fördel använda dig av vår applikation Guardy. Appen ger dig bättre översikt om vad barnen gör på datorn samtidigt som du har möjlighet att blockera webbplatser som du anser vara olämpliga.
 
Ladda enkelt ner Guardy på dina barns surfplatta, mobil eller dator. Logga därefter in på föräldrappen där du har möjlighet att bland annat:
 
– Tidsbegränsa användandet av surfplattan, mobilen eller datorn
– Bestämma vilka appar som kan användas av ditt barn och när detta kan ske
– Blockera webbsidor med olämpligt innehåll som porr, vapen, spel och narkotika
– Se vart ditt barn är på en karta

 

Just nu har du därför chans att testa Guardy gratis i 7 dagar, därefter betalar du endast 49kr/månad!